A-vitamin hiány (Szürkületi vakság, Farkasvakság))

Orvosi név:
A-vitamin hiány

BNO kód:
2491

A betegség lényege:
Egészséges, vegyes táplálkozás mellett A-vitamin hiányos állapot kialakulása nem jön létre, vagy nagyon ritka. Vitaminhiány általában valamilyen felszívódási zavarhoz, alkoholizmushoz, gyógyszerszedéshez társulhat. Az A-vitamin jelentős része a májban raktározódik, szerepe van a nappali és az éjszakai színlátásért felelős receptor működésében.

A betegség oka:
Vitaminhiány elsősorban hosszantartó étrendi hiánynak tudható be, de okozhatja valamilyen gyomor-bélrendszeri betegség (pl. felszívódási zavar), alkoholizmus (májzsugor) is.

A betegség tünetei:
A-vitamin hiánya fiatalabb életkorban súlyosabb, gyakori a növekedés lelassulása. Minden életkorra jellemző a fertőzésekre való fokozott hajlam. A hiány tünetei elsősorban szembetegségekben nyilvánulnak meg. Szürkületben a szem nem képes alkalmazkodni, és ezért un. szürkületi vakság alakulhat ki. A szem kötőhártyája szárazzá, megvastagodottá válhat, A szaruhártya homályossá válhat, meglágyulhat, olyan mértékben is, hogy a szem tartalma rajta keresztül előboltosulhat, vakság alakulhat ki.

Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a beteg vizsgálatán kívül vér és szemészeti vizsgálatot kérhet.

A betegség várható kezelése:
A betegek tabletta formájában, vagy injekcióban kaphatnak A-vitamint, a betegség súlyosságától függően.

Javaslatok:
A betegeknek fontos tudni, hogy az A-vitamin hiány megelőzhető diétával, sok A vitamin található a halmájolajban, a májban, a tojássárgájában, a vajban, a tejszínben, a zöldségekben. Az A-vitamin túladagolható, ennek tünetei: durvaszálú hajzat, szemöldök kihullása, száraz érdes tapintatú bőr, ajak feltöredezése, később fejfájás, gyengeség, izületi fájdalmak, ezek észlelésekor keresse fel orvosát. Terhesség, és szoptatás esetén fontos betartani pontosan az adagot, mert a túladagolás a magzatra is veszélyes lehet.

A betegség várható lefolyása:
A betegség a vitamin pótlásával jól kezelhető, de előrehaladott szembetegségek esetén a szem nem minden esetben menthető meg, sőt előrehaladott esetben halálozás is előfordul.

Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
A programot és az adatbázist készítette:
Pharmasoft Bt. 2040 Budaörs Nyitra köz 2/2
Mobil: 06 30 9441 349 E-mail: info*pharmasoft.hu

Figyelem, az oldal elsősorban páciensek, betegek tájékoztatására készült! Az itt olvasható információk önmagukban nem alkalmasak diagnózis felállítására. A tünetek észlelésekor forduljon kezelőorvosához! A gyógyszerkészítmények alkalmazásának kockázatáról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Az oldal szerkesztői a lehető legnagyobb gondossággal jártak el az oldalakon találhatók információk tekintetében. Ennek ellenére előfordulhatnak hibák, amelyeket lehetőség szerint javítunk. Ezzel együtt a szerzők és szerkesztők nem tekinthetők felelősnek és nem vállalnak garanciát arra, ha bármely az oldalakon található információból hiba vagy tévedés adódik.