Agyduzzadás / agyödéma

Orvosi név:
Oedema cerebri

BNO kód:
3575

A betegség lényege:
Az idegsejtek duzzadása miatt bekövetkezô agynyomás-fokozódás zavarja az agy működését

A betegség oka:
Agyi infarktus és vérzés; mérgezés; anyagcsere betegség; daganat.

A betegség tünetei:
Fokozódó fejfájás és látászavar mellett zavartság, majd eszméletlenség; görcsrohamok; légzésleállás.

Elvégezhető vizsgálatok:
Az agyödémát kiváltó alapbetegség a kórtörténet alapján általában ismert. A beteg fizikális vizsgálata mellett szemfenéktükrözés és komputertomográfiás (CT), valamint magmágneses rezonanciás (MR) vizsgálat igazolhatja a betegséget.

A betegség várható kezelése:
Az alapbetegség kezelése mellett a beteget lélegeztetik és infúzióban az idegsejtek zsugorodását elôsegítô gyógyszereket adnak.

Javaslatok:


A betegség várható lefolyása:
Az alapbetegségtôl függ; ha a kiváltó okot idejében sikerül megszüntetni és az idegsejtek nem károsodtak, az állapot meggyógyulhat. Az agyduzzadás a legtöbbször halálhoz vezet.

Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
A programot és az adatbázist készítette:
Pharmasoft Bt. 2040 Budaörs Nyitra köz 2/2
Mobil: 06 30 9441 349 E-mail: info*pharmasoft.hu

Figyelem, az oldal elsősorban páciensek, betegek tájékoztatására készült! Az itt olvasható információk önmagukban nem alkalmasak diagnózis felállítására. A tünetek észlelésekor forduljon kezelőorvosához! A gyógyszerkészítmények alkalmazásának kockázatáról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Az oldal szerkesztői a lehető legnagyobb gondossággal jártak el az oldalakon találhatók információk tekintetében. Ennek ellenére előfordulhatnak hibák, amelyeket lehetőség szerint javítunk. Ezzel együtt a szerzők és szerkesztők nem tekinthetők felelősnek és nem vállalnak garanciát arra, ha bármely az oldalakon található információból hiba vagy tévedés adódik.