Agyérgörcs

Orvosi név:
Transitoricus ischaemias attack (TIA)

BNO kód:
3365

A betegség lényege:
Az agy átmeneti vérellátási zavarát tükrözô, érzés-, látás-, és/vagy egyensúlyzavarral, illetve gyengeséggel járó, egy órán (legtöbbször néhány percen) belül megszűnô tünetegyüttes.

A betegség oka:
Legtöbbször az egyik agyi érbe sodródott vérrög idézi elô, ami átmenetileg elzárja a vér útját, így néhány percig az ér által ellátott agyi terület nem kap oxigént és tápanyagot. A fokozott vérrögképzôdéssel járó kórállapotok, a nyaki verôér szűkülete, az érelmeszesedés, a cukorbetegség, a szívbetegségek és a magas vérnyomás hajlamosítanak a betegségre.

A betegség tünetei:
A tünetek rendkívül hirtelen, néhány perc alatt bontakoznak ki. Az érintett érszakasztól függôen beszéd-, érzés-, látás-, és/vagy egyensúlyzavar, illetve izomgyengeség (pl. kimegy a beteg lábából az erô, nem tudja felemelni valamelyik kezét) jelentkezik. Eszméletét is elvesztheti. A betegséghez fájdalom nem társul. A tünetek megegyeznek a szélütésével: különbség, hogy TIA esetében a legtöbbször néhány percen - két órán belül biztosan - megszűnnek.

Elvégezhető vizsgálatok:
A kórtörténet és a beteg fizikális vizsgálata alapján a kórisme a legtöbbször egyértelmű. A TIAt kiváltó ok kiderítésére az erekben véráramlás-vizsgálatot, esetleg érfestést végeztet el az orvos. Komputertomográfia (CT), magmágneses rezonanciás vizsgálat (MR) az érintett agyi területet mutatja meg.

A betegség várható kezelése:
A kezelés célja a stroke megelôzése. A tünetek terápiát nem igényelnek. A vérrögképzôdésre hajlamosító alapbetegséget - cukorbajt, magas vérnyomást, vérzsírszint emelkedést - életmódbeli változtatással és gyógyszerekkel kell kezelni. Az orvos véralvadásgátló szereket ír fel. Ha a TIAt a nyaki verôér szűkülete okozza, műtétre kerülhet sor.

Javaslatok:
A tünetek észlelésekor azonnal menjen el orvoshoz: ne bagatellizálja azokat, még akkor sem, ha idôközben megszűntek. A TIA az agyi infarktus veszélyére figyelmeztet, ezért foglalkozni kell vele. A TIA-ra hajlamosító kockázati tényezôk egy részével (dohányzás, magas vérzsírszint, cukorbetegség, magas vérnyomás) szemben az életmód megváltoztatásával részben védekezhet. Rendszeresen méresse vérnyomását és vércukorszintjét. Ha tünetmentes, akkor sem szabad elhanyagolni az orvos által felírt gyógyszerek szedését. Ismételt TIAs roham esetén ne dolgozzon a beteg veszélyes munkakörben, illetve ne vezessen gépjárművet. Még tünetmentes idôszakban se hagyják az illetôt hosszabb ideig egyedül. Naponta fél tabletta aszpirin (vagy egy tabletta ún. "bébi"-aszpirin) a vérrögképzôdés gátlása révén hatásos lehet a betegség megelôzésében.

A betegség várható lefolyása:
Egy betegnek naponta több TIAs rohama lehet, ami fokozott balesetveszéllyel jár. Bár a TIA magától elmúlik, fenyegetô strokera hívja fel a figyelmet. A beteg sorsát a rohamot követô stroke dönti el.

Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
A programot és az adatbázist készítette:
Pharmasoft Bt. 2040 Budaörs Nyitra köz 2/2
Mobil: 06 30 9441 349 E-mail: info*pharmasoft.hu

Figyelem, az oldal elsősorban páciensek, betegek tájékoztatására készült! Az itt olvasható információk önmagukban nem alkalmasak diagnózis felállítására. A tünetek észlelésekor forduljon kezelőorvosához! A gyógyszerkészítmények alkalmazásának kockázatáról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Az oldal szerkesztői a lehető legnagyobb gondossággal jártak el az oldalakon találhatók információk tekintetében. Ennek ellenére előfordulhatnak hibák, amelyeket lehetőség szerint javítunk. Ezzel együtt a szerzők és szerkesztők nem tekinthetők felelősnek és nem vállalnak garanciát arra, ha bármely az oldalakon található információból hiba vagy tévedés adódik.