Agydaganat - 2

Orvosi név:
Tumor cerebri

BNO kód:
1515

A betegség lényege:
Koponyaüregen belül, az agyállományban képződő szövetszaporulat.

A betegség oka:
A daganatok lehetnek elsődlegesek és lehetnek másodlagosak, azaz az egyéb szervekben lévő rosszindulatú daganatok agyi áttétei. Az idegrendszerbe leggyakrabban az emlő, a hörgők és a bőr rosszindulatú daganatai adnak áttéteket. Az elsődleges daganatok kialakulásának oka többnyire nem ismert.

A betegség tünetei:
Az általános tünetek közé tartozik a fejfájás, szédülés, hányinger, homályos látás, görcsroham, teljesítményromlás, étvágytalanság és láz. Emellett a daganat elhelyezkedésétől függően koordinációs-zavar, látászavar, magatartásváltozás, érzelmi labilitás, az érzékelés- és a mozgászavar is felléphet.

Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a kórtörténet felvétele és a neurológiai kivizsgálás után, radiológiai vizsgálatot és az agyvíz vizsgálatát végzi el. A végső diagnózist a műtét közben elvégzett szövettani vizsgálat adja meg.

A betegség várható kezelése:
A daganat típusától és elhelyezkedésétől függően sebészeti, gyógyszeres, illetve sugárkezelés, valamint ezek kombinációja.

Javaslatok:
A tünetek jelentkezésekor forduljon orvoshoz.

A betegség várható lefolyása:
A diagnózis mielőbbi felállításával és a megfelelő kezelés hatására a visszafordíthatatlan károsodása késleltethető, vagy akár meg is előzhető. A kórjóslat az alapbetegségtől, a tünetek mértéke a már bekövetkezett már kialakult károsodástól függ.

Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
A programot és az adatbázist készítette:
Pharmasoft Bt. 2040 Budaörs Nyitra köz 2/2
Mobil: 06 30 9441 349 E-mail: info*pharmasoft.hu

Figyelem, az oldal elsősorban páciensek, betegek tájékoztatására készült! Az itt olvasható információk önmagukban nem alkalmasak diagnózis felállítására. A tünetek észlelésekor forduljon kezelőorvosához! A gyógyszerkészítmények alkalmazásának kockázatáról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Az oldal szerkesztői a lehető legnagyobb gondossággal jártak el az oldalakon találhatók információk tekintetében. Ennek ellenére előfordulhatnak hibák, amelyeket lehetőség szerint javítunk. Ezzel együtt a szerzők és szerkesztők nem tekinthetők felelősnek és nem vállalnak garanciát arra, ha bármely az oldalakon található információból hiba vagy tévedés adódik.