Acanthamoebiasis

Orvosi név:
Acanthamoebiasis

BNO kód:
929

A betegség lényege:
A betegség alatt, egy egysejtű élőlény okozta fertőző megbetegedést értünk, a kórokozó előfordulhat talajban, édesvizekben, édesvízzel kevert tengervízben, és termál vízben. Többféle megbetegedést okozhat, az egyik kórkép agyhártya- agyvelőgyulladás, bőrelváltozást, egyéb szövetek érintő elváltozás, szemészeti elváltozások (szaruhártya-gyulladás). 1981 óta az USA-ban több, mint 200 amoebás szaruhártya-gyulladást ismertek fel (általában kontaktlencse viselők, szaruhártyasérültek, és fertőzött vízzel érintkezetteken).

A betegség oka:
A betegség oka egy, egysejtű élőlény fertőzés (Acanthamoeba családba tartozó amoebák). A betegség terjesztésében szerepet játszanak a fertőzött vizek.

A betegség tünetei:
A szemészeti megbetegedés (szaruhártya gyulladás) tünetei: súlyos szemfájdalom, a szokásos kezelésre nem változó panaszok. A szemészeti vizsgálat során a szaruhártyán homályokat látnak. Az agyhártya-agyvelőgyulladással járó betegség esetén fejfájás, hányás, elesett állapot, tudatzavar léphet fel.

Elvégezhető vizsgálatok:
A beteg panaszai, orvosi vizsgálatán kívül vér-,liquor-, tenyésztéses vizsgálatra, szemészeti vizsgálatra kerülhet sor.

A betegség várható kezelése:
A betegség kezelése nehéz. Az agyhártya-agyvelőgyulladás kezelésében specifikus kezelés nem áll rendelkezésre, de gomba ellenes szerek, és egyes antibiotikumok kezelésével értek el eredményeket. Szemészeti betegség esetén antibiotikus kezelést alkalmaznak, egyes esetekben szaruhártya műtét vagy átültetés jöhet szóba.

Javaslatok:
A szaruhártya-gyulladás megelőzésére szükséges használni a kontaktlencsék tisztító folyadékot (legalább 6 óráig kell alkalmazni).

A betegség várható lefolyása:
A szaruhártya-gyulladás gyógyszeresen vagy műtéti úton kezelhető, de az agyhártya-agyvelőgyulladás heteken-hónapokon belül halálhoz vezethet.

Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
A programot és az adatbázist készítette:
Pharmasoft Bt. 2040 Budaörs Nyitra köz 2/2
Mobil: 06 30 9441 349 E-mail: info*pharmasoft.hu

Figyelem, az oldal elsősorban páciensek, betegek tájékoztatására készült! Az itt olvasható információk önmagukban nem alkalmasak diagnózis felállítására. A tünetek észlelésekor forduljon kezelőorvosához! A gyógyszerkészítmények alkalmazásának kockázatáról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Az oldal szerkesztői a lehető legnagyobb gondossággal jártak el az oldalakon találhatók információk tekintetében. Ennek ellenére előfordulhatnak hibák, amelyeket lehetőség szerint javítunk. Ezzel együtt a szerzők és szerkesztők nem tekinthetők felelősnek és nem vállalnak garanciát arra, ha bármely az oldalakon található információból hiba vagy tévedés adódik.